tiistai 24. syyskuuta 2013

ASKELKLINIKALLA...

...käyntiä voisin suositella kaikille vähän enemmän juoksua harrastaville tai jalkaongelmista kärsiville. Kannattaisi käydä jo siinä vaiheessa, kun kilometrejä alkaa kertyä enemmän tai tulee ongelmia jalkojen kanssa. Myös selän tai lonkan vaivat voivat saada selityksen askelklinikalla. Nyt minulla on omakohtaista kokemustakin asiasta.

Työterveyslääkärihän kirjoitti minulle lähetteen fysioterapeutille. Fyssari sitten suositteli, että rasitusmurtuman parannuttua, kävisin askelklinikalla testauttamassa juoksutekniikan. Varasin siis ajan hänen suosittelemalleen Petri Väyryselle Aktiivi Fysioterapiaan. Kannattaa huomioida, että ainakin Treella tämä paikka ja Petri ovat hyvin suosittuja, joten ajan saa aikasintaan 1kk:n päähän.

Askelklinikalla:

Varusteina lyhyet juoksuhousut (jotta jalat näkyvät hyvin) ja juoksukengät.

Aluksi Petri istutti minut hoitopöydälle ja tutki nilkkojen liikkuvuuden. Tuomio: Nilkat ovat jäykät. Oikea hiukan jäykempi.

Sitten seisomaan peilipöydän päälle. Tuomio: Jalkaholvit hyvän malliset, polvet suoraan eteenpäin. Lantio kääntyy hieman liikaa oikealle. Oikea jalka on 5-7mm pidempi kuin vasen, mutta sen vaikutus selviää vasta juoksutestissä.

Juoksumatolle ensin paljasjaloin ja juoksua mieleisellä vauhdilla. Juoksu kuvattiin.  Sitten juoksukengät jalkaan ja ensin normaali seisoma-asento ja kuvaus. Sitten kengät jalassa juoksua sekä kuvaus.

Lopuksi kaikki kuvatut analysoitiin. Tuomio: Juoksutekniikka on erittäin hyvä. Molemmat polvet ovat eteenpäin juostessa. Jalka laskeutuu keskiosalle, ei kantapäälle eikä päkiälle vaan juuri oikeaoppisesti keskiosalle. Kantapää koskettaa vain hetken maata. Mutta, mutta .... ponnistusvaiheessa varsinkin oikea jalkaterä kääntyy liiaksi pikkuvarpaille eli ulospäin. Jo pelkässä seisoma-asennossa oikean jalan kantapää taipuu oikealle eli ulospäin. Kun laitoin juoksukengät (pronaatiotuetut) jalkaan, niin asento vielä paheni.

Korjaustoimenpiteet:  Kokeiluun normaalit juoksukengät pronaatiotuettujen tilalle. Tietoinen ponnistusvaiheen korjaus niin, että oikean jalan isovarvas kääntyisi sisään päin ja ponnistus kohdistuisi enemmän jalan keskiosalle tai päkiälle. Vasemman jalan kenkään voisi hankkia ihan tavallisen pohjallisen (3-4mm), joka tasaisi hiukan jalkojen pituus eroa. Petri ei halua tehdä mitään isompia muutoksia, koska juoksutekniikka on muuten aivan hieno. Sovittiin, että kokeilen näin peri kuukautta ja sitten uusiin testeihin.

Se miksi suosittelen tästä lähtien askelklinikalla tms. käyntiä johtuu sittä, että v. 2007 kävin UKK-instituutissa rasitustesteissä ja samalla katsottiin jalat (ei juoksussa). Silloin tuomio oli, että tarvitsen pronaatiotuetut juoksukengät. Kun viime keväällä yrittelin keventää kenkää, niin sain plantaari faskiitin vasempaan jalkaan. Taas UKK:lla sanottiin, että älä luovu pronaatiosta (?). Nyt kyllä filmatusta juoksusta näki selvästi mitä jalka tekee juoksun aikana.

Vähän harmittaa, kun kotona odottaa kahdet ihan uudet pronaatiotuetut juoksukengät. Toivottavasti löydän jonkun pieni jalkaisen tukea tarvitsevan naisjuoksijan, joka saisi halvalla hyvät kengät.

Torstaina suuntasimme mieheni I:n kanssa ostoksille ja samalla hankin itselleni uudet normaalit juoksukengät. Päädyin NB 880:n. Olen aiemminkin käyttänyt ennen niin vaikeasti saatavia New Balancen kenkiä. Nyt kun yh maajoukkue teki sponsorisopimuksen NB:n kanssa, kenkiä löytää helposti. Noihin NB880:n päädyin, koska ne on hiukan enemmän vaimennetut. Lisäksi Juoksija -lehden juoksukenkäklinikalla oli arvostelussa, että miinuksena näillä askellus kääntyy hieman sisään päin. Ja sehän sopii minulle.

Testilenkkejä nyt kolme takana. Joudun hieman keskittymään jalan asennon korjaamiseen, mutta mitään pahoja tuntemuksia ei ole kengistä vielä tullut. Lievää vasemman jalan pikkuvarpaiden puutumista, mutta voi johtua vahingossa liian kireälle vedetyistä nauhoista. Samaa vaivaa tosin on aika ajoin ollut Brookseillakin. Testi jatkuu.

Petri lähetti myös kuvat sähköpostilla ja laitankin teille näytille kauniit sääreni. Kuvien resoluutio on vähän huono, koska kuvat kopioitu pdf. tiedostosta, josta suurennettu hieman.


Tässä Petriä huolestuttanut kuva. Oikean jalan nilkka kääntyy jo seistessä ulospäin.










Tässä oikean jalan ponnistusvaihe vauhdissa. Ponnistusvaiheessa jalka kääntyy nilkasta liiaksi pikkuvarpaiden suuntaan eli ulos päin. Pystynuolista näkee, että polvi pysyy eteenpäin, mutta kierto lähtee nilkasta.
 

 

Vielä vertailuun vasemman jalan ponnistusvaiheen loppuosa. Pystynuolet osoittavat juuri sopivasn kierron jalassa. Nuolien ei pidäkään olla aivan kohdakkain.

 

 

 

 Projekti -4kg ja kunto ylös:

Punnitus ti 17.09 antoi tuloksen 59.2kg (-1.8kg)
Tällä viikolla tehnyt ekan kerran mieli karkkia. En ole syönyt. Mieheni I tempaisi yhtenä päivänä Suku-laku pussin taskustaan ja kehui kuinka pehmeitä olivat. Pysyin kovana. Olen luvannut itselleni valkoviiniä, kun paino alkaa 58.xx. Tällä viikolla söin kyllä aitini A:n luona kuivakakun ja marjapiirakan palan. Eihän äidin herkuista voi kieltäytyä. Ja muuten söin sitten kevyesti sinä päivänä. Iltapalan syön nykyään raejuustoa, porkkanaa ja luumuja.

Urheilu:

Oikeasti tuntuu siltä, että kyllä se kunto sieltä taas löytyy. Hieman varovaisesti kerään kilometrejä, koska sääri aina välillä muistuttaa itsestään. Sellaista ikävää pientä jomoa tai vihlontaa. Sikäli häiritsevää, kun ei oikein liity juuri mihinkään mitä on tehnyt. Yöllä saattaa joskus hetken juhmia ja sitten aamulla ei mitään. Yritän tehdä välillä treenin polkupyörällä, että jalka vähän "säästyisi". Nyt uusia kenkiä sisäänajaessa on varottava kahden uuden elementin kanssa: määrän lisääminen ja kenkämalli.

Ma 16.9 lepo
Ti 17.9 10km juoksua
Ke 18.9 8.30km juoksua
To 19.9 8km (juoksumatolla) + kahvakuulaohjelma 20min.
Pe 20.9  13.88km juoksua  + vatsapyörät 3x15
La 21.9 20.5km polkupyöräilyä + kuntosali 40min.+ tasapainolauta
Su 22.9 10.22km juoksua (keskivauhti 5:57min/km)+9km pyöräilyä

Yhteesä 50.55km juoksua+n.30km pyöräilyä+ lihaskunto 60min.+tasapainolauta

Torstaina "sorruin" juoksumatolle, kun kotiin palatessamme kenkienhakureissulta satoi vettä ja oli vähän viileää. Ihan kiva oli hölkötellä matolla. Sunnuntain reilu 10km menikin jo ihan yli odotusten. Takana oli kaksi yötä joilla unta á 5h ja aamuvuoro, mutta lenkki meni alle 6min/km keskivauhdin eikä edes tuntunut miltään.



2 kommenttia:

  1. Moro! Komea on juoksulista mitä kuvailit, hyvähän se on, että kunto nousee kohisten! Aika outoa, että UKK -instituutti on antanut suorastaan virheellisiä ohjeita!! Toivotaan, että uudet kengät ovat sopivat ja hyvät! Terveisin Vellamolaiset

    VastaaPoista
  2. Kyllähän niitä km:jä varovaisesti kerätään, mutta nyt ei ole kiire. Lokakuulla yritetään maratonia.

    VastaaPoista