lauantai 30. maaliskuuta 2013

RISKIRAJOILLA...

...treenaaminen on hermoille käyvää hommaa. Kun ilmenee jokin pieni vamma, se laittaa heti hälytyskellot soimaan ja alkaa melkoinen hoitojen ja harjoittelujen miettiminen. Ja kun sitten tulee vammaa vamman päälle niin - piru on irti. 

Arvaatte siis jo, että tämän päivän blogin aihe on VAMMOJEN HOITO. Niistä nastajuoksukengistäkään ei ollut sitten apua. Lähdin töistä keskiviikkona ja alkumatkasta pohkeessa tuntui pientä viiltelyä. Hetken päästä se hieman helpotti. Ajattelin, että lihakset olivat lämmenneet. Lisäksi pystyin juoksemaan aivan rennosti, kiitos noiden nastojen. Sitten jouduin pysähtymään liikennevaloihin. Valojen vaihduttua lähdin liikkeelle ja silloin se iski - viiltävä kipu pohkeessa. Yritin linkuttaa jonkin matkaa ja pysähdyin venyttelemään pohjelihasta. Ei auttanut. Hetken harkittuani päätin turvautua kumipyöriin ja kiltti mieheni I nouti minut.

Seuraavassa omia hyväksi todettuja hoitoja ja kikkoja vammojen hoitoon. Sisältää tuotesijoittelua. En saa mitään bonsorirahaa, mutta kerron mistä minulle on ollut apua.
  
Tällaisen revähdysvamman tultua se perushoito KKK pätee. Kompressio, koho ja kylmä. Kotiin päästyäni laitoin pohkeeseen kylmäpakkauksen, joita meillä on aina jääkaapissa. Jalka hieman koholle sohvalle. Kompressio eli paine ei siteessä ollut kovin kova. Illalla voitelin pohjetta pari kertaa Voltaren -voiteella. Voltaren -voiteesta minulla on hyviä kokemuksia esim. muissa lihasvaivoissa. Jos kyseessä on tulehduksellinen vamma, kuten minulla viime kesänä plantaarifaskiitti, voi Voltaren kuurin ottaa tablettina suun kautta. No, pysytään nyt tämän revähdyksen hoidossa. Ikäväkseni jouduin TAAS pitämään keskiviikon ja torstain lepopäivinä. Laitoin pohkeeseen muutaman kerran päivässä Voltarenia. Pakkauksessa lukee, että 3-4 kertaa päivässä.

Perjantaina päätin kokeilla juoksua. Kaivoin esille myös yhden hyväksi kokemani tuotteen eli kinesioteipin. You tube:ssa on esim. KT tapen hyviä ohjeita kinesioteippaukseen. Laitoin hakusanaksi calf sprain ja valitsin nämä kaksi ohjetta.



Tässä on mieheni I:n tekemä teippaus. Pohkeen teippaaminen itse on hyvin hankalaa, koska jalka pitäisi olla pohjelihaksen venytysasennossa teippausta tehtäessä. Minulla kipupiste on siis leveän kantalihaksen yläpäässä eli kuvassa jää tuohon paljaana olevan kolmion keskelle.



 
 
Perjantaina kokeilin myös toista kinesioteippausta, jonka tein itse. Sen se on näköinenkin. Tässä kipupiste jää keskimmäisen kokonaisen teipin (ei halkaistun) alle. 
Ylempi vaihtoehto toimii minulla paremmin.










Perjantaina juoksin ensin 10km ja pohkeessa tuntui hieman. Ajattelin antaa sen levätä ja kokeilin illalla uudelleen, mutta ei tuntunut enää hyvältä ja lopetin 3km kohdilla. Piti juosta ennen saunaa 5km.

Juoksun jälkeen olisi hyvä hoitaa heti kylmällä. Esim. niin kylmää vettä kuin suihkusta tulee ja siellä sitten jalkaa pitää niin kauan kuin pystyy. Tässä kuluu vettä paljon ja olenkin pitänyt pohkeessa kylmäpakkausta ja voidellut ensin kylmävoiteella ja sitten Voltarenilla.

Lauantaina annoin jalan taas levätä iltaan. Mieheni I teki taas teippauksen ennen töihin lähtöä. Normaalisti kinesioteippiä voi pitää useita päiviä, mutta ainakaan minulla ne eivät kestä kuin päivän pari. Tämän päiväinen uusinta teippaus johtui huonosta teipistä. Oli aivan rullan loppu ja ilmeisesti hieman kuivunut (??) 

Nyt sitten aamulla oli ilmennyt samaisen oikean jalan etureisilihaksen kipeytyminen. Johtuu varmaan siitä, että olen varonut oikean jalan pohjetta ja reisilihas on rasittunut (?). Eli vammaa vamman päälle. Päästään viimeiseen tuotteeseen, joka on vanhoille urheilijoille tuttu linimenttivoide. Ah, sen tuoksu tuo aina muistoja mieleen, koska se oli kovasti käytetty aine vuosia sitten, kun pelasin jalkapalloa. Nykyäänkin sitä kyllä ainakin juoksijat käyttävät. Linimenttivoidetta käytin resilihakseen lämmittääkseni sitä ennen juoksua. Ironista kyllä, pohje hoitoineen ja kinesioteippauksineen kesti paremmin kuin tuo nyt äitynyt reisilihas. Riskirajoilla juoksin siis vain 10km. Juoksun jälkeen tein kylmähoidon jääpaloilla. Laitoin jääpaloja kertakäyttöhansikkaaseen ja hivelin sillä reisilihasta ja välillä pohjetta. Suihkun jälkeen taas Voltarenia. Ja nyt sekä pohje- että reisilihakseen. Autshh! Arvaa harmittaako.



     
Kuvassa hoitoaine ja -tarvike varasto.
Kylmää kylmäpakkauksella, kylmällä vedellä, jäillä tai jäävedellä sekä kylmävoiteella.
Lääkitystä Voltaren tai muulla kipuvoiteella. 
Tukea, kivun lievitystä ja mahdollisuuden harjoitteluun saa kinesioteipillä, KT TAPE ja oik. musta markettiteippi.
Lämmittämiseen, rentouttamiseen Linimenttivoide.







Muista siis vammojen hoidossa kylmää, kivun lievitys, tukea ja lepoa. Lisäksi tarvittaessa ja vaivan pitkittyessä mene lääkäriin. Mielellään urheilulääkärille, ne kun tietävät liikuntavammoista ja ymmärtävät urheilijaa ja kuntoilijaa.

Tämän lisäksi juo riittävästi, syö terveellisesti ja muista esim. näissä revähdysvammoissa, että proteiini nopeuttaa lihassyiden paranemista.

Menen tästä voitelemaan oikeaa puoltani Voltaren -voiteella! 


 

  

tiistai 26. maaliskuuta 2013

KUN EI TUNNU HYVÄLTÄ...

... mennään takapakkia, kuin Suomessa kevät. Niin, viime viikko alkoi siis tosi hyvin, muttei olisi auttanut olla niin mielissään ja tännekin asiaa kehua. Torstai-iltana kurkku tai oikeammin nielu tuolta oikein korkealta nenän ja kurkun väliltä oli kipeänä. Ensin luulin, että olin hengitellyt värikynien "alkoa" liikaa, mutta perjantaina aamulla tilanne oli vieläkin huonompi. Siihen kaatui mun kova viikkoni. 
  

Urheilu:

Keskiviikkona vedin vielä 10km juoksumatolla ja odotin torstaista hierontaa. Hieronta tekee aina hyvää ja jalat tuntuivat taas tosi kevyiltä hieronnan jälkeen. Tiistainen kahvakuulailu oli ottanut kovasti jalkoihin ja varsinkin pakarat olivat hieman arkoina. Hieronnan jälkeen torstai oli lepopäivä. Ja sitten tosiaan myöhään illalla, kun menin nukkumaan huomioin vasta tuon nielukivun. Eikä tietenkään mitään kurkkupastillia koko huushollissa. Perjantain vietin sängyssä imeskellen Bafusineja ja Vicksejä, jotka kävin pikaisesti hankkimassa. Koko päivän surkea olo ja harmitti. Harjoitteluviikko meni mönkään, mieheni I:n kaverin viiskymppiset lauantaina ja töissä piti olla maanantaina loman jälkeen. Lauantain zumba/muokkaus/venyttelyt jätin suosiolla väliin, mutta sitten päätin osallistua niihin 50-vuotispäiville. Ihme tapahtui, sunnuntaina ei ollut sen kummempi olo ja illalla juoksin 10km juoksumatolla. Viikon saldoksi siis 51,5 km ja yksi kahvakuulatreeni. Ei aivan puihin mennyt sittenkään.

Sunnuntaina älysin aloittaa allergialääkityksen, kun huomasin, että minulla allergiaoireet alkavat aina kuin olisi flunssa tulossa. Maanantaina 10km juoksumatolla nousevalla keskivauhdilla. Juoksu maistoi. Tiistaina alkoi sitten työmatkojen hyödyntäminen harjoittelussa. Ihana ilma, mutta jäiset tiet. Matkaa kertyi 9km. Nyt vain terveenä ja tästä saadaan kunnon viikko. 

Askartelu:

Sainpa sen 50-vuotiskortinkin valmiiksi. Olisikohan 6. versio ollut. Ja siinä pähkäillessäni pääsenkö koko juhliin kurkkuni vuoksi, unohdin ottaa kuvan kortista. Katsotaan pääseekö tuotantoon. 


Lopuksi sarjassamme Tarpeellista tavaraa:
Nastoitetut juoksukengät! Huomenna aion laittaa nämä jalkaan. Tänään maa oli vielä ihan jäässä ja tosi liukasta. Nykyään olen aika harvoin joutunut turvautumaan nastakenkiin. Näin keväällä, kun öisin on pakkasta, päivällä sulanut vesi jäätyy kiiltäväksi jääksi ja sepeli on sen jään sisällä, tarvitaan näitä kenkiä. Katsotaan kuinka huomenna käy. Autshh!



Icebug nastakengät


Kuten huomaatte kyseessä on tosi vanhat, vanhaa mallia olevat Icebugit.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

TUNTUU HYVÄLTÄ...

... kun viikko on alkanut oikeestaan ihan hyvin : ) Tänään illalla juoksumatolla tuntui, että oli saanut jotain aikaiseksikin, vaikka osa onkin vielä prototyyppivaiheessa. Kuten minäkin.

Urheilu:

Eilen siis suunnittelin vähän tulevaa ohjelmaa tälle viikolle ja samalla yritin hahmotella vähän pidemmällekin aikavälille. Kävin hakemassa uskoa tekemiseen juoksijoiden "Raamatusta" www.juoksufoorumi.fi  :stä. Sieltä saa hyviä vinkkejä, mutta kaikki on kuitenkin kokeiltava itse. Ja treenattava itse. Luin jälleen läpi vanhan ketjun "Harjoittelu 24h juoksua varten". Minullehan tuo 100M (lue 100 mailia) tulee olemaan liki 24h. Aika tavoitteista laitan sitten vasta toukokuun lopulla. Jos terveenä pysytään ja kisat menee hyvin, niin olen silloin viisaampi. 

No, hauskahan noita vinkkejä oli lukea ja muistinkin taas pari hyvää harjoitteluvinkkiä. Kuitenkin minusta oli paras ohje, jonka antoi moninkertainen Sparthalon (256km)-kävijä Seppo Leinonen. Se kuului lyhykäisyydessään näin: "Ultrajuoksun harjoittelusta ja 24-tunnin juoksuun ei tarvitse mitään ekstra kikkailua vaan tasaisia viikkokilometrejä ja tasaisesti nostaen 4-5 kuukauden ajan peruskunto kaudella ja ennen tulevaa starttia viikko lepäilen ja eikun baanalle ei se ,sen kummepaa ole kun ei mene kilpailuihin lepäilemään. Niinpä. Ja siinä oli vielä hymynaama.

Suunnitelma on aikas simppeli:
- juoksua rytmillä 2 kovaa viikkoa, 1 helppo viikko
- kilometrimäärät 60-120km/vk, joka onnistuu lenkkejä ja varsinkin pitkiä lenkkejä pidentämällä
- yksi veto-, mäki-, vauhtileikittelyharjoitus viikossa
- kerran viikossa kahvakuulatreeni ja kerran viikossa toinen hiukan erilainen lihaskuntotreeni (esim. nyt juoksijan keskivartalo piukaksi)
- edelleen zumba+muokkaus/venyttely, kun vaan vuorotyöltä pääsee

Tämä viikko alkoi näin:

Ma Päivällä 12,59km juoksua ulkona 
Oli muuten pirun kylmä,  -10 ja tuuli ja mulla liian vähän päällä ja vauhtia piti pitää, hyvä niin.
Illalla 5km juoksumatolla ennen saunaa
Venyttelyt

Ti Aamulla 7km juoksumatolla
Kahvakuulatreeni (laitan ensi viikolla kuulaohjelmani)
Illalla 7km juoksumatolla

...jatkuu huomenna

Askartelu:  

Eilen aloitin siivoamaan askartelupöytääni ajatuksella tehdä siihen tilaa. Mieheni I oli jo tarjoitunut väsämään jonkin hyllyn, kun pöytäni näyttää niin ahtaalta. Ahtauden syy on minun tapani tehdä töitä, sekamelskassa. 
Siispä tuumasta toimeen ja voi, määhän löysin muutaman pääsiäiskorttiaihion ja nehän piti tehdä loppuun ja, ja, ja .... Eipä edistynyt siivous, kun jo ilta ehti. 
Tänään aloitin uudelleen. Ja sama juttu. Ekaksi päätin koota pari korttipohjaa valmiiksi, kun olivat siinä niin "leväällään". Siivoustahan sekin. Sitten idea johti toiseen ja tein yhden ideani valmiiksi.

Kortin nimeksi tulee Nuppu. Joudun kyllä kuvaamaan uudelleen, kun kiireessä vain nappasin kuvan teitä varten ja värit eivät ole ihan kohdallaan. 
Kävi tässä muutakin mokaa, mutta katsotaan nyt meneekö tämä malli myyntiin.       





Sitten ajattelin tehdä pari kokeilua tulevaa viikonloppua varten. Mieheni I:n kaveri täyttää 50 v. ja suunnittelin korttia juhliin.


Oikeastaan malleja oli 4 kpl, mutta se yksi oli niin jaloilla tehdyn näköinen, että......
Täytyy esitellä nämä, josko joku kävisi. 









Koska nuo syntymäpäiväkortit ovat vain protomalleja, jätin ne odottamaan Mieheni I:n arvostelua. Joko teen jonkin niistä uudelleen tai sitten täytyy kehitellä jotain muuta. Ja sitten pääsin vielä kolmansien korttien kimppuun. Nimittäin tulossa on rippilapsille ja ylioppilaille kortit.

Värittämisvaihe aloitettu.
Ja kuten huomaatte siivous jäi taas...  Autshh! 

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

HELPPO, HELPOMPI VIIKKO...

... niin siinä sitten käy. Tällä viikolla suunnitelmat eivät ihan pitäneet, kun helppo viikko muuttui helpommaksi ja helpommaksi. Syynä oli harvinaista kyllä matka. Olimme mieheni I:n kanssa Prahassa 4 päivää. Tällä kertaa en ottanut juoksuvaatteita mukaan ja hyvä niin, koska paikan päällä oli aika kylmää enkä olisi varmaan osannut ottaa sopivia vaatteita. Olimme päättäneet matkustaa kevyesti vain käsimatkatavaran kera, joten juoksuvaatteet olisivat vaatineet matkalaukun mukaan ottamista.

Tiistaista perjantaihin vain käveltiin ja käveltiin ja noustiin portaita. Kävimme parissa tornissa, joihin marssimme portaita pitkin. 
Torstaina ohjelmassa oli Petrin -näkötorni. Päätimme kävellä Kaarlen sillalle ja siitä n. 1 km:n matkan köysiradan alkuun. Sinne päästyämme huomasimme, että köysirata oli juuri saman viikon alusta laitettu huoltoon. Katselimme mäkeä ja päätimme kuitenkin lähteä kävellen kohti huipulla siintävää tornia. Monesti haarautuvat polut kiemurtelivat ylös päin ja lopulta pääsimmekin tornille. Tornin huipulle, näköalatasanteelle vie 299 porrasta.


Tässä olemme jo tornissa ja tuossa näkyy tie, jota pitkin nousimme tuolta alhaalta. Tie kaartaa ensin oikealle ja sitten vasemmalle ja sitten oikealle....

Tällaisessa portaikossa marssimme ylös. Mieheni I laski raput ja kyllä niitä oli se 299 kpl:tta.











Petrin -torni on Eiffel -tornin näköistorni.














Kuten huomaatte, vaikka olin päättänyt ottaa rennosti, niin iloitsin näistä liikuntatuokioista : ) 
Kävelimme siis paljon, vaikka välimatkat eivät mitenkään pitkiä olleet. Mikäs tällaisissa maisemissa on kävellä...


Juutalaiskorttelin ihania taloja


Urheilu:

Maanantaina ennen reissuun lähtöä juoksin 9km. Ti-Pe käveltiin.
Viikko muodostui helposta helpommaksi oikeestaan vasta lauantaina ja sunnuntaina. Palasimme matkalta pe-la yönä ja nukkumaan pääsimme vähän yli klo 1.00. Kuitenkin aamulla en jaksanut lähteä pakkasessa juoksemaan zumba- muokkaus tunneille. No, ainakin 2 tuntia tuli riehuttua päivällä. Illalla sain vielä juostua sen normaalin 8km. Sunnuntain pitkä lenkki jäi sitten 15km:n. Eli suunnitelmasta lipsuin. Kilometrejä kertyi vain 32km ja piti olla n. 50km. Lisäksi miinusta tulee nautituista tummista oluista ja vähän liiasta ruuasta. No, tässä vaiheessa tuo lipsuminen ei vielä ole ihan pahasta ja ensi viikolla taas kovempi viikko. Autshh!

Askartelu:

Askarrellakin ehdin, mutta tuloksena oli samanlaisia töitä, kun täällä jo on nähty. Yksi tilauksena tehty syntymäpäiväkortti valmistui ja lähti maailmalle.. Anoppini T oli saanut tilauksia pääsiäiskorteista. Hienoa. 

Ensi viikolla täytyy tehdä vähän pidempi kuntoilusuunnitelma. Lisäksi pitäisi askarrella muutama prototyyppi korteista, joiden ideat ovat jo päässä. Saa nähdä miten toteutuvat.  

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

AIKA RIENTÄÄ...

...kun on paljon kivaa tekemistä. Keskusteltiin tuossa useammankin ihmisen kanssa kuinka loma on sujunut. Hyvin. Mulla riittää tekemistä niin, että se lista jonka tein ennen lomaa on lyhentynyt vain vähän. Siinä nimittäin oli ne rästihommat, jotka olen siirtänyt "parempaan aikaan". Se olisi ollut nyt, mutta, mutta keksin kaikkea muuta kivaa. Seuraavassa lyhyt kertaus tämän viikon puuhista.

Urheilu:

Tämä viikko on siis kova viikko. Tarkoittaa sitä, että tässä vaihetta kevättä olen ehkä suunnitellut jo vähän liikaakin liikuntaa. Mutta kuten olen kertonut vertailen määriä siihen hyvään vuoteen 2011. Tosin välillä tuntuu, että pitäisikö verrata kuntoon. Nyt sunnuntai-iltana pitkän lenkin jälkeen on hiukan väsy. No, se menee saunassa ja raittiissa ulkoilmassa vilvoitellessa ohi. Kai.

Ma: 10km juoksua, juoksumatolla (ei tahtonut laiska ulos)
Ti: lepo ja hieronta (hurrraaa!), kyllä oli taas jalat kevyet ja selkä notkea
Ke: 15,49km juoksua ( mieheni I juoksi kanssani ekan kierroksen n. 7.7 km ja pääsi lumimyrskyn alta suojaan. En tykännyt toisen kierroksen aikana sataneesta rännästä yhtään, en)
To: aamulla 6,25km juoksua ulkona (piti olla 7km, muuta jäi vähän vaille)
45min kahvakuulatreeni+etunojapunnerrukset+venyttely
illalla 9km juoksua juoksumatolla (en mene ulos eilisen myrskyn jälkeen, en)
Pe: 12,34km juoksumatolla (huono omatunto, kun aurinko paistoi ihanasti kunnes 5km juostuani näin ikkunasta sen lumisateen, hah)
La: aamulla 1 tunti zumbaa+ 1 tunti muokkaus/venyttelyä (autolla treeneihin, kun pakkasta -15)
illalla juoksin sen puuttuvan 8km juoksumatolla (kiittelin juoksumatosta luojaa ja miestäni I:tä, joka käski kiitellä Tunturia)
Su: siis se pitkä lenkki 25km juoksumatolla ( tietysti juoksumatolla ja 4x Frasier, juoksijan paras seuralainen, jälleen kerran uusintoina. Myös Nelosen eläindokkarit on hyviä)

Saldo: n. 86km juoksua, 45min kahvailua, 1h tanssia ja 1h kehonhuoltoo. 

Penkkiurheilua sen verta, että Champions -liigaa katseltiin ti ja ke. Puin oikein Giggsin paidankin päälle ja...maansuru iski. ManU putosi -ja millä tavalla. 
Tänään mieheni I soitti töistä iltavuorosta ja kertoi, että FA cupin ottelu ManU-Chelsea näkyisi yhdeltä nettikanavalta suorana. Eikö olekin ihana mies. Vähän yhteys pätki välillä, mutta melko hyvä linja oli. Ja taas ManU ryssi. Päästi siniset tasoihin vain ihan löysäilemällä, taas. Eihän tässä tällainen tavallinen ultrailijakaan löysäile.

Askartelu:

Maanantaina sain siis ne mustat säärystimet valmiiksi ja lauantaina toimitin perille. Saa nähdä oliko sopivat. Alkuviikko meni askarrellessa kuvakirjaa valokuvista. Innostuin jatkamaan jo aloitettua kuvakirjaa Tukholman Jubilee marathon reissusta. Ennen joulua tein siskolleni M:lle ja hänen kihlatulleen P:lle lahjaksi kuvakirjat kyseisestä Tukholman reissusta, jolla he olivat kannustusjoukoissa. Myös Bremenin joulutorireissusta he saivat kuvakirjan muistoksi. Nuo omien tekemiset vaan vähän venyvät. On se vaan aikaa vievää puuhaa.
Muutama korttikin tuli pakerrettua eli muutama pääsiäiskortti ja pari ideoitua pääsi ihan kuosiin. Muutamia sain myytyäkin ja lisäksi yksi on tilauksessa parhaillaan.
Perjantaina käytiin appivanhemmilla ja siellä anoppi T kyseli, että onko pääsiäiskortteja tai muita nyt esim. kansiona. Halusi taas, ihana, ottaa myyntiin. Kyllä on poika äitiinsä tullut (kts. Urheilu osion viimeinen kappale). Ja ei muuta kuin kansio valmiiksi, jos kerta esittelyä olisi tiedossa.


Kevätmallisto esille





Ai, ai mieheni I tuli juuri iltavuorosta ja piti olla sauna lämpimänä. Vähän myöhästyin tuosta saunan päälle laittamisesta, kun tuo aika rientää....  No, ehtiihän sitä, lomalaiset (miehellä pikku loma).
Ja toi vielä tuliaiseksi Iltalehden kahden sivun jutun Ryan Giggsistä. Iiiihana aija....siis molemmat. Autshh!