tiistai 16. toukokuuta 2017

LOMAILUA JA TANKKAUSTA...

...aloitettu. Päätin aiemmin panostaa tämän vuotiseen Kokkola Ultra Runiin (KUR) pitämällä edeltävän viikon lomaa. Viime vuosina ja varsinkin viime vuonna tuli vaikeuksia, kun en ollut riittävästi levännyt ennen juoksua. Lepo, tankkaus ja riittävästi ulkoilua ennen tällaista 24h juoksua on ihan perusjuttuja, jos aikoo jaksaa.

Riittävästi ulkoilua 
Ultrajuoksija ja -valmentaja Seppo Leinonen on lanseerannut tämän "lentävän" lauseen ja opin. Ultrajuoksu ei hänen mielestään vaadi muuta kuin riittävästi ulkoilua. Ja ehkä vähän päätä ja kestävän vatsan. Aina sitä alkaa ennen kisaa miettimään, että onko sitä ulkoilua tullut riittävästi. Niinpä minäkin tässä päivänä muutamana (tai oliko yö) vertasin entisiin vuosiin. Lopputulos oli, että suurinpiirtein samoilla mennään eikä sitä ulkoilua taaskaan ole ollut riittävästi. Mutta voin lohduttautua sillä, että ensi viikonloppuna tulee riittävästi ulkoilua ainakin yhden viikonlopun aikana ja toivottavasti sillä pääsen tavoiteeseeni.

Tankkaus
Perinteisesti, jos olen tankannut, aloitan sen kisaviikon tiistaina ja jatkan perjantaihin. Viime aikoina olen tuon tankkauksen usein unohtanut ja niin meinasi käydä nytkin. Maanantaina vielä ajattelin, että tiistaiaamuna puuroa jne. Tiistaina (siis tänään) keitinkin kaurapuuroa ja join kahvit suklaakaurakeksin kera. Miten se aika näin lomalla vierähtikään ja vasta hieman ennen klo 13 huomasin, etten ole syönyt juonut mitään muuta! 

Tankkausta
Onneksi olin eilen ostanut tankkausta varten, vaikka mitä. Riisipiirakat mikroon ja kyytipojaksi hedelmäsmoothie. Näiden oikeaoppisuudesta en niin tiedä, mutta ovat hiilihydraattipitoisia. Samalla vielä testaan noita smoothieita. Olen niitä jo juostessa kokeillut ja nyt vielä testaan miten vatsa regoi syödessä niihin. Niillä kun saattaa olla laksatiivinen vaikutus.

Tuttua maltoa
Välipalaa tehdessäni tein myös kannullisen urheilujuomaa, jossa on Maxim -urheilujuomaa ja maltodekstriiniä. Olen jo pitkään käyttänyt tankkaukseen maltodekstriiniä, koska silloin ei tarvitse syödä niin paljoa saadakseen riittävästi hiilihydraatteja varastoon. Täten ei ole myöskään niin täysi ja ylensyönyt olo lähtöviivalla.

Keskiviikkona ja torstaina syön pasta- tai riisiruokaa eli tällä viikolla pastaa. Lisäksi leipää ja hedelmiä yms. Perjantaina minulla on matkustuspäivä, joten pyrin syömään jotain kotona ennen matkaa. Illalla yritän löytää Kokkolasta jotain sopivaa syötävää.

Lepo
Perinteisesti tein tänään puutarhatöitä. Mieheni I nauroikin, että perinteistä pitää pitää kiinni ja riehua itsensä "huonoksi" pihatöissä. Aiempina vuosina olen vähän liikaa kyykkinyt, kiipeillyt, kantanut, repinyt jne. ja sitten on ollut lihakset ja selkäkipeinä. Tänään tein vain vähän hommia, kiitos kylmän kevään ei rikkaruohotkaan ole vielä innostuneet. Näin lomalla saa ainakin hyvät yöunet, joten lauantaina pitäisi olla helpompi valvoa, kuin esim. 4 yövuoron jälkeen.
Olen myös vähentänyt juoksua näin viimeisellä viikolla - entisestään. Maanantaina juoksin vain vajaan 8km:ä. Keskiviikkona aion juosta myös pienen lenkin sekä torstaina ennen hierontaa pienen lenkin.

Minun perinteisiini kuuluu myös "viimeinen voitelu" eli hieronta pari päivää ennen kisaa. Olemme keskustelleet hierojani K:n kanssa mikä olisi paras ajankohta viimeiselle hieronnalle. Hän kertoi, että se on hyvin yksilöllistä. Joillekin sopii juuri ennen kisaa ja toiset taas ottavat jo monta päivää ennen. Minulle on sopinut tämä päivää paria ennen tapa.

Olen aloittanut pyykinpesun ja siinä samalla tavaroiden keräyksen. Lempivaatteet pestään ja laitetaan valmiiksi, niin sitten ei loppuviikosta tule kiire. Maanantaina kävin jo hankkimassa energiageelejä ja muuta syötävää. Nyt pitää miettiä mitä hankin paikan päältä ja koska.

Lähden siis jo perjantaina iltapäivällä junalla Kokkolaan ja yövyn hotellissa. Perjantaina voi jo käydä hakemassa juoksunumeron yms. Samalla pääsee kivasti jo kisatunnelmaan. Hotellissa yöpymisessä on se hyväpuoli, että aamulla saa kunnon aamiaisen ja sen voi syödä myöhemmin kuin kotoa lähtiessä. Vielä täytyy miettiä miten toimin, kun osan energialähteistä (smoothiet, mustikkakeitot,kiisselit yms.) pitäisi hankkia vasta paikan päältä. Niitä ei kannata Tampereelta lähteä "raahaamaan" ja viileänä ne maistuvatkin paremmin. Luultavasti käyn vielä lauantaiaamuna kaupassa ja "raahaan" kaikki tavarat sitten kerralla urheilutalolle. Tätä pitää vielä vähän viilata. Ja sateen sattuessa... ja paluujunaan pitää ehtiä...ja  ja ja ....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti